Hvordan er det nu lige med ost og LCHF?
Kan det virkelig være rigtigt at ost, ja selv den helt fede ost kan være sund?
Kan jeg endda tabe mig, mens jeg spiser lækker fuldfed ost?
Jeg har set den tit, den begejstrede, men skeptiske mine folk laver når snakken falder på diæt, vægttab og OST.
Det kan vel ikke passe at den dæmoniserede fede ost kan være sund at spise?
Vægttab og fed ost kan i hvert fald ikke følges ad, så meget ved alle jo, ikk?
Misforstået logik inden for kost
Der mangler ikke misforståelser inden for ernæring og sundhed det er helt sikkert.
Der hvor kæden virkelig er hoppet af, er fedtforskrækkelsen som vi blev introduceret for op igennem 70′ og 80’erne herhjemme.
Baseret på noget der i bedste fald kan karakteriseres som pseudo-videnskab og en besnærende simpel tegnefilmslogik tog folket budskabet til sig.
Du bliver fed af at spise fedt – ligesom du bliver en citron af at spise citroner – simpel logik. hmm.
Energiomsætningen i din krop er heldigvis lidt mere avanceret end som så.
I tider plaget af en global fedme-epedemi i følgeskab med resten af det metaboliske syndrom er man dog mange steder begyndt at sætte spørgsmålstegn ved status quo indenfor kost.
Mere fedt – mindre sygdom og fedme
Den gode nyhed er at du sagtens kan spise ost og leve sundt, slankt og længe.
Fedtforskrækkelsen er så småt ved at gå op i røg og i asken fra de mange misforståelser er LCHF nu kommet på tale – igen.
LCHF er ikke et modefænomen, men en naturlig måde at spise og leve på.
Det var i stor udstrækning sådan mennesket spiste før hele misforståelsen omkring fedt i kosten.
Går man endnu længere tilbage i tiden, levede mennesket heller ikke af pomfritter, bagels og andet færdig behandlet sukker-mad som vi undgår på LCHF.
Vi er med andre ord på vej tilbage til der hvor vi kom fra, rent ernæringsmæssigt i hvert fald.
Learning is remembering – Det vi lærer om kost i disse år, er faktisk hvad vi har vidst i de sidste 150 år.
Vi kan ikke være blinde for sammenhængen mellem fedtforskrækkelsen og den eksponentielle stigning i fede og sygdom verden over.
Ok – kom så tilbage til osten!
Vi skulle snakke om ost og LCHF og det gør vi nu.
Du kan spise ost når du lever efter LCHF og sågar KETO principperne.
Ost er lækkert, alsidigt og oftest godt pakket med mættet fedt.
Salt-indholdet er også på sin plads i den gode ende.
Ost er desuden en rigtig god måde at få Calcium ind i din kost på.
Calcium er essentielt for et godt helbred.
Du kan spise alle slags oste på LCHF, du skal blot huske at tjekke kulhydrat-indholdet på de forskellige oste.
JA ost indeholder kulhydrater, ikke så mange men de skal tælles med.
Hvis du er i gang med et vægttab og vil i ketose kan ost og andre mælkeprodukter være en hindring for nogen.
Dette kan skyldes både kulhydrat-indhold og en overfølsomhed for Kasein-protein.
Det gælder langt fra alle, men hvis du døjer med at tabe dig på LCHF ville det være et fornuftigt sted at starte.
Endnu en ting du skal være opmærksom på ved ost, er det relativt høje indhold af protein.
LCHF er en low carb high fat diæt og mange glemmer helt at det altså også er en moderate protein diæt.
Et for stort indtag af protein vil udløse en insulin-respons og leveren vil omdanne de mange overskydende proteiner til simpelt sukker – kulhydrater.
Det er ikke det vi er på jagt efter når vi gerne vil tabe os og have et stabilt blodsukker-niveau.
Hvis du er på din optimal vægt og har styr på evt. diabetes eller lignende kan du prøve dig ad med at spise større mængder ost, hvis du ønsker.
Så nyd din ost, men i moderation som alt andet i livet.