Æg er en LCHF superfood og burde spises dagligt
I vores artikel serie om de såkaldte LCHF superfoods er der især en der skiller sig særdeles positivt ud fra mængden – ÆGGET
Æg spiller en stor rolle i LCHF og ketogen livsstil.
Der er mange ting der ligger til grund for æggets popularitet hos low-carb folket og hos langt størstedelen af elite-atleter og sportsfolk.
Det tidligere så udskældte æg er også i den brede befolknings perspektiv ved at være tilbage på toppen over sunde fødevarer vi burde spise, om ikke dagligt, så ofte.
Fedtforskrækkelse og kolesterol-panik
Ægget gik fra at være en fast bestanddel af mange menneskers kost til at være en udskældt outsider i løbet af få år i kølvandet på den store fedtforskrækkelse, skabt i særdeleshed af forskeren Ancel Keys og hans Seven countries study. Disse studier, og især deres mangler kræver en uddybende artikel i sig selv og er et punkt vi vil vende tilbage til her på nemlchf.dk.
I store træk kom Ancel Keys frem til en konklusion der hed, at fedt i kosten var ensbetydende med forhøjet kolesterol i blodet og en forøget risiko for hjertesygsomme.
Det afgørende slag mod ægget og fedt i kosten kom med dette cover på Times Magazine.
Sammen med frygten for hjerte/karsygdomme og den simplistiske opfattelse af, at man jo naturligvis må blive fed af at spise fedt og få forøget kolesterol af at spise kolesterol, blev ægget skubbet ud i skyggen.
Ganske uretfærdigt og ikke mindst helt forkert blev æg gjort til en af de helt store syndere og der blev nærmest sat lighedstegn mellem æg og hjertesygdomme.
Ægget er tilbage på toppen igen
Som tiden er skredet frem og forskningen endelig har stillet spørgsmålstegn ved hele fedt og kolesterolmyten, har ægget fundet sin vej tilbage som fundament for en sund kost.
I træningskredse har man aldrig været i tvivl om den ernæringsmæssige kvalitet af æg og nu er den brede befolkning også ved at få øjnene op for de mange fordele ved at spise æg.
Man kan uden tvivl karakterisere æg som en vaskeægte superfood – ægget er nærmest en stor vitaminpille!
Man kan gå så langt som at sige at æg er noget nær den ideelle fødevare.
De er fulde af essentielle fedtsyrer og aminosyrer samt vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Hvad gør æg til en superfood?
Når du spiser æg indtager du en lang række af de næringsstoffer din krop har brug for.
Hvis du stadigvæk er i tvivl om meritterne ved at spise æg, så tænk engang på at et æg indeholder alt hvad der skal til at skabe en kylling!
Listen over de gode ting æg bidrager med er lang og imponerende:
- Alle 9 essentielle aminosyrer
- essentielle fedtsyrer
- Jern
- Selen
- Særligt højt indhold af Vitamin A,
- Særligt højt indhold af B vitaminer – B12, B2 og B5
- Højt indhold af D – vitamin
- Højt indhold af E – vitamin
Der er mange flere gode næringsstoffer i æg end der er nævnt herover.
Du kan læse mere om indholdet af vitaminer i æg her
Du kan også læse yderligere om æg og sundhed her
På nemlchf.dk finder du masser af lækre og nemme opskrifter med æg, som du selv kan lave nemt og enkelt.
2 kommentarer
Link til Hurtig LCHF morgenmad med æg, skinke og grønt
Link til Deep pan LCHF omelet med frisk chili og rødløg - Nem LCHF